Roadtrip Elzas-Vogezen

Redu

We starten onze roadtrip in Redu, ook wel het boekendorp genoemd. Dit dorpje ontdekten we vorig jaar bij toeval toen we op de terugweg waren vanuit Luxemburg. Hier hebben we ons hart een beetje verloren 🙂 ; mooie camperplaats vlakbij het gezellige dorpje en perfecte uitvalsbasis voor tal van wandelingen.

Blienschwiller

De volgende dag doen we eerst nog een wandelingetje rond het mooie Redu en daarna zetten we onze weg verder; we besluiten meteen een heel stukje door te rijden. Het oorspronkelijke plan was om halte te houden in Obernai. Doch de camperplaats die we voor ogen hadden, was volzet. We vervolgen onze weg dan naar Blienschwiller waar we hopelijk bij de boer kunnen overnachten. Ja hoor, er is nog een plekje bij Vin & Spitz Fils. We melden onze aan bij een super vriendelijke wijnboer en uiteraard gaan we daarna voor de wijntasting 😀 . We proeven maar liefst 12 (!) verschillende wijnen aan een redelijk vlot tempo, mijn frans ging er met de fles wat meer op vooruit 🙂 . Al gauw weten we dat ze in de Elzas toch wel heel lekkere wijn hebben. Niet alleen de wijn is er lekker, maar de omgeving is er prachtig. Vanuit de camper hebben we zicht op de wijngaarden en het kerkje, heel idyllisch en we besluiten meteen om hier 2 nachten te verblijven. Achteraf was dit zo geen slechte keuze, want van al de plekjes die we bezochten in de Elzas was dit toch 1 van de mooiste.

Ribeauvillé

Ribeauvillé, één van de oudste middeleeuwse plaatsen in de Elzas. Je vindt hier oa de ruïnes van 3 kastelen, Girsberg, Sint-Ulrich en Haut-Ribeaupierre.

We vinden nog een plekje op een redelijk rustige camperplaats vlakbij het stadje. We zetten ons heel achterin en zitten op die manier toch een beetje afgezonderd. Op Wikiloc vinden we een wandeling die naar de 3 ruïnes gaat. (je kan al onze wandelingen trouwens terugvinden op Wikiloc 😉 ). Niet wetende welk avontuur we tegemoet gaan, vertrekken we met onze 6 boys en de buggy voor onze jongste telg. Na een half uurtje passeren we een leuk “kioskje” op onze weg naar boven. Ideaal om even te pauzeren, op deze manier hoeft onze Floki nog niet in de buggy (en dat scheelt natuurlijk in gewicht). Beetje genieten van het mooie uitzicht over het stadje. Als we weer verder trekken verandert het smalle wandelpaadje hier en daar stilletjesaan in rotsformaties. Het was niet zo evident om boven te raken met 6 honden en een buggy, maar we slagen erin met glans 😀 . De eerste ruïne die we tegenkwamen konden we alleen van buitenaf bewonderen, omdat de binnenkant gesloten was omwille van werken. Omdat de tocht best wel pittig was voor de ganse familie laten we de andere 2 ruïnes links liggen en zoeken een andere weg naar beneden. Op deze manier passeren we een prachtige kerk en komen we op de kruisweg terecht; een weg door het bos waarop om de zoveel meter een “kapelletje” staat waarin de lijdensweg van Jezus uitgebeeld staat. Om terug op ons oorspronkelijk wandelpad te raken, moeten we nog een kleine “hike” verrichten. En zo keren we weer terug naar de camper, iedereen moe en voldaan 😉

Sigolsheim

’s Morgens trekken we weer verder, deze keer richting Sigolsheim. Samen met Kayersberg en Kientzheim behoort Sigolsheim tot de gemeente Kayersberg- Vignoble.

We zoeken weer een plekje bij een wijnboer en komen zo terecht bij Domaine Fritz. Opvallend hier is dat de wijn rechtstreeks gebotteld wordt in de vrachtwagen. Uiteraard gaan we ook hier wat wijn proeven ;-). Maar eerst is het tijd voor nog een mooie wandeling. We passeren zo langs het gezellige stadje Kientzheim waar we nog een terrasje (en een wijntje) meepikken. De zon is ondertussen doorgebroken en het is best wel warm. Daarom verfrissen we de jongens even in een fonteintje alvorens we verder wandelen. Qastor was daar niet zo blij mee, maar die mocht aan de dans ontsnappen ;-). We maken een klein klimmetje en genieten weer van mooie uitzichten; na elke bocht wacht er ons wel een leuke verrassing (lees mooi uitzicht). We bezoeken het Mémorial des Combats de la poche de Colmar en het American 21st Corps Monument. Hier worden we toch even stil van…..

Colmar

Colmar is een redelijke drukke stad, daarom houden we hier slechts een kleine tussenstop ’s morgens. We zijn zeer benieuwd naar “klein Venetië”, één van de mooiste wijken in het oude centrum van de stad. Het was eventjes zoeken, maar uiteindelijk hadden we het toch gevonden. De combinatie van water en de vakmanshuizen was wel eens mooi om te zien. Ook onze jongens hadden veel bekijks in Colmar; er werden weer veel foto’s van hun genomen. Na een uurtje hadden we het wel bekeken en gingen we verder naar onze volgende bestemming.

Wettolsheim

We vinden een overnachtingsplek bij, jawel, alweer een wijnboer; Jean Louis Schoepfer. Onder het toeziend oog van een ooievaar die op haar nest zit, parkeren we de MH. We maken nog een mooie wandeling richting Equisheim. Ook in dit dorp vinden we nog oude vakmanshuizen terug. Deze werden in cirkels rondom de burcht gebouwd, waarvan nu enkel nog de kapel is overgebleven. Typerend zijn de vele ooievaars en ooievaarsnesten die je bovenop de huizen ziet. Na de wandeling is het tijd voor onze 3e en laatste degustatie van deze vakantie. Ondertussen weten we welke wijn we echt lekker vinden 😀

Dambach-la-Ville

En zo wordt het stilletjesaan tijd om weer enkele kilometers huiswaarts te maken. Dambach-la-ville wordt onze laatste stop in de Elzas, een rustig dorpje met ook veel middeleeuwse huizen. Het ligt kortbij Blienschwiller waar we onze trip begonnen zijn. Aire Camping-Carpark Dambach-la-ville wordt onze laatste overnachtingsplaats. Het is donderdag als we eraan komen en het is er zeer rustig; er staat slechts 1 camper. We kiezen een plekje heel achteraan zodat we echt op ons gemak staan. Echt een chill dagje vandaag; we genieten van de rust, de aangename temperatuur en natuurlijk kan een wandeling niet ontbreken.