Tsjechië – Polen

Binnen enkele dagen vertrekken we richting Praag. Normaal gezien plannen we onze slaapplekjes nooit op voorhand en volgen we gewoon onze neus en ons gevoel. We hebben echter vernomen dat er in Tjechië niet echt camperplaatsen zijn maar eerder campings. Dus omdat het hoogseizoen is én omdat we daarbovenop ook nog eens reizen met een roedel van 7 leek het ons verstandig om deze keer toch al thuis onze route uit te stippelen en campings vast te leggen. Enerzijds een beetje jammer, anderzijds misschien ook wat minder “stress” op vakantie. We zullen het naderhand weten te vertellen 😉.

Dettelbach

Onze eerste stop is Dettelbach. Nietsvermoedend reden we de parking op en toen hadden we ineens door dat we op deze plek vorig jaar ook al gestaan hadden toen we terugkeerden van een weekendje Praag. Het was een prima plek voor een tussenstop, mooi aan het water en ruimte om de honden uit te laten.

Praag

Net als vorig jaar gingen we ook dit jaar weer naar Prague Agility Party. Enige verschil was dat we na dit weekend ook nog verder zouden doorrijden richting Polen voor de Border Collie Classic eind van deze maand.

In Praag slagen we erin, om net als vorig jaar, de teamfinale te spelen en als kers op de taart kan Qastor zich ook nog selecteren voor de individuele finale. Super leuk dus!

Zaterdag is een hele hete dag en we doen er alles aan om onszelf en de hondjes koel te houden (schaduwdoek, coolvestjes,…)

Na dit alweer super leuke en vermoeiende weekend reizen we maandagochtend weer verder door naar onze eerste vastgelegde camping. Spannend 🙂

Jetrichovice

Onderweg naar de camping maken we nog een kleine uitstap. We stoppen ergens in Boheems Zwitserland; een prachtig natuurgebied met rotsen. Her en der zien we nog restanten van de bosbrand die hier vorig jaar woedde. We rijden voorbij de toeristische betalende parkings en parkeren op een kleinere parking even verderop. We hebben geluk; er rijden net 2 auto’s weg 🙂 . Met Wikiloc vinden we een wandeling die ook daar start. Niet wetende wat ons te wachten staat, nemen we de buggy mee. Achteraf bleek dit niet zo een geweldig idee te zijn; we starten al met een pad met omgevallen bomen; het is dus eronder of erover. Met 7 border collies en een buggy niet altijd even evident 😉 . We knippen een stuk van de wandeling en gaan naar een hoger gelegen pad waar we een prachtige rotsformatie tegenkomen. Deze rots kon je “beklimmen” met ladders en trappen die ze in de rots hadden gebouwd. Ik ben niet zo een held met steile trappen dus ik ben ook niet helemaal naar boven geklauterd, maar halverwege had je ook al een mooi zicht :-). Om onze weg verder te vervolgen moesten we nog enkele steile stukken en trappen trotseren. Op het gemakje slagen we hierin en alhoewel de wandeling nog geen 5 km was, hadden we toch het gevoel dat we er 10 gedaan hadden. https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/mezni-louka-140826459

Camping de Regenboog

We rijden door naar Sluknov, naar camping de Regenboog, een Nederlandstalige camping. We krijgen een rustige, ruime plaats kort aan het sanitair. We lijken wel de enige belgen te zijn tussen al de nederlanders 🙂 . De camping op zich valt wel mee; propere douches, ruime plaatsen. Minpunt vonden wij de muntjes die je nodig hebt om te douchen. O ja, en 2 euro per hond/dag, terwijl ze in het laagseizoen gratis zijn; die logica ontgaat me… Voor de rest worden er veel activiteiten georganiseerd in en buiten de camping. Net buiten het domein ligt er ook een grote vijver, maar deze zag er niet echt aantrekkelijk uit om de honden in te laten zwemmen.

We maken er 1 grotere wandeling en voor de rest is het lekker chillen aan de campingplaats :-). https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/rondom-sluknov-camping-regenboog-140900570 Na 2 nachten rijden we weer verder.

The Kalich Rock Maze

Bij het dorpje Besedicé in het Boheems paradijs ligt een labyrint van zandsteenrotsen. Een kronkelend pad leidt je door de rotsen heen. Via trappen kan je ook het mooie uitzicht bovenop de rotsen bewonderen.

Ook hier parkeren we niet op de betalende parkings maar zoeken we elders een plekje om te staan. Deze keer laten we de buggy in de camper en nemen we de draagrugzak mee voor onze jongste telg. Mijn ogen kunnen echt niet genoeg krijgen van de prachtige formaties. Net als je denkt dat je het mooiste gezien hebt, zie je alweer de volgende prachtige creatie van de natuur. Ook het uitzicht is prachtig. https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/besedice-140998424

Camping De Sprookjesmolen

Na ons uitstapje rijden we verder naar onze volgende camping; De Sprookjesmolen. Ook hier weer nederlandstalige eigenaars. We worden fijn ontvangen door de gastvrouw wat al een heel andere indruk geeft dan op de 1e camping. Deze camping is eerder kleinschalig, daardoor misschien ook wel veel gezelliger én hier kan je wel prachtig wandelen door de achterliggende veldwegen. We hadden het geluk om op de camping zelf 3 herten te spotten. Er is ook een hondenweide waar je de hond even kan laten rennen of in ons geval waar je even ongestoord kan trainen. Achter slot en grendel vind je ook nog 12 weave-paaltjes en een sprong. Verder is er ook een klein restaurantje met een beperkte kaart. Het douchen is hier zonder muntjes en ook voor de honden betalen we minder dan 2 euro/hond. Kortom hier hadden wij een veel beter gevoel, er hing een aangenamere sfeer. We verblijven hier 2 nachten alvorens we weer verder trekken. Da’s 2 dagen genieten van de rust, de omgeving, de wandelingen… Deze camping is zeker een aanrader! Ze hebben er trouwens ook een super lekker dessertje op de kaart staan, typisch Tsjechisch, dus zeker eens passeren 😉 .

We maakten hier 2 wandelingen; een lange en een kortere; https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/wandelen-vanuit-camping-sprookjesmolen-141067227 (ongeveer 2,5km)

https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/korte-route-vanuit-camping-sprookjesmolen-141145569 (ongeveer 7km)

Hostinec Dvoracka

Na de Sprookjesmolen rijden we verder richting Trutnov. Het is tijd om eens een Tsjechisch restaurant uit te testen 🙂 . Via google vinden we op goed geluk ééntje wat net buiten het centrum ligt, ideaal om de camper te parkeren. Het prachtige weer laat toe dat we van een terrasje kunnen genieten. Met behulp van een vertaalapp kiezen we wat op de uitgebreide kaart. Als drank kiezen we voor een soort limonade (dat ons overigens heel goed bevalt in dit land) en als hoofdgerecht kiezen we voor vlees (ossehaas). Dessertjes zijn in Tsjechië de moeite, dus dit mag ook zeker niet ontbreken. Voor ongeveer 35 euro hebben we 2x een hoofdschotel, 2x een dessert en drank. Niet te geloven eigenlijk. De borden waren de moeite en het was super lekker!

Trutnov

Ons buikje lekker vol gegeten, tijd om de caloriekes terug te verbranden. Vanuit het restaurant maken we een wandeling naar Trutnov, wat aan de voet van het Reuzengebergte ligt. Het symbool voor Trutnov is de draak, wat je ook in hun wapenschild terugvindt. Het vertelt het verhaal van de stichting van de stad; het gevecht van de ridder Trut met de draak. Onze wandeling gaat over het stadsplein “Krakanos” waar we verschillende beelden terugvinden. De draak kan je terugvinden op het raadhuis en in de fontein staat het beeld van de reus, krakanos, de heerser van de bergen. We smullen van het italiaanse schepijs wat een beetje tegenvalt en zetten daarna onze wandeling verder. http://Bekijk deze @Wikiloc -route! https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/kralovec-141377899 (Královec)

Camping Kralovec

We rijden verder in de richting van Polen. Met camping Kralovec zitten we op 1 km van de grens af. Speciaal is het woord dat nodig is om deze camping te beschrijven. Een nederlandstalige moeder baat hier samen met haar zoon de camping uit. We rijden de oprit op wat langs een gigantisch oud huis ligt. Verderop in het groen mag je dan vrij je plekje uitkiezen. We kiezen een plekje hogerop, waar we prachtig uitzicht hebben over enkele gebergtes en het plaatselijk kerkje. Het is een beetje jammer dat de charme van het huis wat verloren gaat. Het zou veel potentiëel kunnen bieden met gastenkamers en/of een klein restaurantje, maar in tegenstelling tot dit lijkt een deel van het huis te verkommeren, jammer.

Op deze camping heb ik een beetje het gevoel van in een slechte nederlandse film terecht gekomen te zijn, maar dat ligt dan meer aan de andere toeristen dan aan de camping zelf. Er lopen hier verschillende typetjes rond, van de vrijwilliger tot de diegene die alles gezien of gehoord heeft…

Het sanitair is degelijk en proper. Ook de prijs voor de honden valt mee. Er is een broodjesservice, maar veel moet je je daar niet van voorstellen; de broodjes worden gewoon zelf afgebakken. Wij hebben ook nog afbakbroodjes bij en zullen dus zelf voor ons ontbijt/lunch zorgen.

De omgeving rond de camping maakt veel goed; Chris heeft zijn oog laten vallen over de 2 bergen voor ons; die zullen wij de komende dagen dus eens van naderbij gaan bekijken. Vanavond gewoon van ons uitzicht genieten en morgen op verkenning. Speciaal uitzicht vanavond; het heeft net geregend en door toedoen van de zon is er een prachtige regenboog ontstaan over de bergen en het kerkje.

We proberen de blauwe route te volgen, die zou helemaal tot de mast bovenaan de berg gaan en terug. De berg, Kralovecky Spicak, is 881m hoog, een stevige klim dus. Mijn tong hangt al bijna op mijn tenen als we het plaatje zien met “nog 1km”. Eens bovengekomen is het zicht wel echt de moeite. Jammer van het lawaai van de mast, anders was dit plaatje echt helemaal afgeweest. We picknicken bovenop de berg en Watson, onze jongste telg, is hier bijna met mijn boterham lopen. Vele foto’s later beginnen we weer aan de afdaling. We nemen een andere weg terug dan aangegeven en komen zo langs een steengroeve. Ook weer indrukwekkend om te zien. De rest van de namiddag spenderen we op de camping. Chris had nog een wandeling uitgestippeld, maar veiligheidshalve heeft hij deze maar eerst eens met de fiets verkend waardoor we beslist hebben van morgen toch maar de andere berg te gaan verkennen. Sommige wandelpaden zijn hier echt niet onderhouden wat het helemaal niet aangenaam maakt om erdoor te wandelen. http://Bekijk deze @Wikiloc -route! https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/kralovec-141260480 (Královec)

De 2e berg gaan we niet helemaal tot de top, maar voor mij was het na gisteren toch wel hoog genoeg. De beklimming viel hier, in vergelijking met gisteren, heel goed mee, de afdaling daarentegen…. die was serieus pittig.. Gelukkig hadden we de buggy niet bij, maar weten we ondertussen dat we voor zulke wandelingen de draagrugzak moeten meenemen 😀 . Op het laatste was het een beetje zoeken naar het pad, uiteindelijk gingen we langs een veld door het hoge gras en blijkbaar ook ineens over een spoorweg om terug op de weg uit te komen, net voor de grens met Polen. http://Bekijk deze @Wikiloc -route! https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/kralovec-141377899 (Královec)

Camping Forteca

Na 3 dagen is de tijd aangebroken om richting Polen te vertrekken. Eerst gaan we nog even naar de Lidl in Trutnov om de rest van onze kronen op te maken en daarna hup naar Polen. De gps leidt ons langs Adrspach wat bekend staat om zijn prachtige rotsformaties. Hier is het echter heel toeristisch en moet je betalen om van dit mooie stukje natuur te mogen genieten. Bij het voorbijrijden zien we de drukte en zijn we blij dat we voor minder toeristische dingen gekozen hebben. Je kan de rotsen ook vanaf de weg zien, ze zijn echt gigantisch.

Na een heuse rit door de gebergtes passeren we nog eerst langs de Poolse Action en rijden dan door naar onze volgende nederlandstalige camping. Deze camping ligt rond een vijver, wat het best wel uniek maakt. Grote gezellige camping met een restaurant aan. Hier kan je elke avond broodjes bestellen voor de volgende ochtend. Gewoon noteren wat je graag wil en de volgende dag met een eigen zakje zelf je bestelling samenstellen en afhalen.

We kregen een rustig plekje aan de boomgaard. Interessant voor ons was dat er langszij een wegje was waar we met de honden konden passeren zodat we niet steeds over de hele camping uit moesten gaan. We hebben hier 3 dagen genoten; de jongens hebben kunnen rennen over de veldwegen achter de camping, ze zijn in groepjes gaan zwemmen en wij hebben genoten van hun te zien genieten en van het lekkere eten in het restaurant. Wat opviel was de snelle bediening; zelf eerst even bestellen aan de toog en nog geen kwartier later werd je eten al aan de tafel geserveerd. Ook hier hebben we weer 2 wandelingen gemaakt. https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/uciechow-141665615 en https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/uciechow-141564360

Wroclaw

Alvorens naar onze eindbestemming van deze vakantie te rijden, willen we toch één Poolse stad bezoeken. Krakau lag een beetje veel uit de richting dus kozen we voor Wroclaw, de 4e grootste stad van Polen, stad van de honderd bruggen , ze wordt daarom weleens het Venetië van Polen genoemd. Wroclaw wordt ook de kabouterstad genoemd. Er gaan verschillende theorieën rond over de kabouters; vast staat wel dat er over de ganse stad verspreid meer dan 400 kabouterbeeldjes staan. In september is ook het jaarlijkse kabouterfestival.

Wroclaw is alleszins de mooiste stad die we deze vakantie bezochten. Overal hadden we veel bekijks met onze 7 border collies en toen Watson, de jongste van de bende, in de draagrugzak moest, keken er nog meer vertederende ogen onze richting uit. Mensen namen foto’s, video’s, soms tot vervelends toe, maar beter zo dan dat we scheef bekeken werden, denk ik maar.

We kregen zelfs de aanbieding om met alle honden in een busje de rondleiding van de stad te volgen, honden uiteraard gratis… Hondvriendelijk zijn ze wel 😀 . We kozen er toch voor om al wandelend de stad te verkennen 😉 ; Genoten van de mooie gekleurde huizen, de hoge kathedraal, het vele water, de bijhorende bruggen en ja, we hebben ook een aantal kabouters gespot. Wroclaw is zeker een aanrader! https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/wroclaw-141767340

Łódź

Na Wroclaw rijden we verder naar Łódź, waar we zullen deelnemen aan de Border Collie Classic. Hierna rijden we in één trek weer huiswaarts 🙂

En zo zit deze fantastische vakantie er weer op; 20 dagen eropuit met de mobilehome, zeer zeker voor herhaling vatbaar!